Eg lar meg fasinere og inspirere av dette faktum: Midt i vår verden, med alle dens muligheter og teknologi, med alle systemer, alle formler og maskinerier, er det fortsatt mennesker som sitter med evne og mulighet til å forandre verden rundt seg. Enkeltmennesker, som med et hjerte som deles, kan være med å starte bevegelse i sine omgivelser. Et enkeltmenneske kan rett og slett bety en forskjell!
Eg undrer meg over ka drivkraften e, hos mennesker som våger.. De som våger å tenke: Uansett om ingen andre går, så vil eg gjøre det. Uansett om ingen andre taler saken for de svake, kjemper for rettferdighet, e en stemme for det ufødte liv, uavhangig av ka andre gjør – så VILjeg kjempe! Å, dette utfordrer meg! Mennesker som går så totalt mot strømmen, som velger å gå der andre hverken følger dem eller tar imot dem! Det finnes mange eksempler på sånne folk, både i vår historie og i vår nåtid, mennesker som har forandret sin verden. Her må eg nevne noen..
William Wilberforce: Denne modige mannen, som kjempet med hele seg, hele sitt liv, for å sette andre i frihet. Han gav livet sitt for å få slutt på slavehandel i Storbritannia. Han gikk mot strømmen. Han ble ikkje hørt, han ble latterliggjort, ja han ble syk av kampen. Men på tross av utallige nederlag, utallige mislykkede forsøk på å se glimt av endring, glimt av lys, anså han kampen som verd å kjempe, alene eller sammen med en stor gruppe, i smått og i stort. Hvorfor? Eg tror det var fordi det var en kamp om Guds rettferdighet, og ved å fortsette der andre ville gitt opp, levde han midt i Jesu ord: Han søkte først Guds rike og HANS RETTFERDIGHET... Han møtte nakenhet, angst, fare og sverd, men ingenting av dette skilte ham fra hans dypeste drivkraft: Guds kjærlighet. Tre dager før sin død fikk Wilberforce oppleve at hans livskamp endret et helt land og til dels en hel verden: Slaveri ble vedtatt avskaffet i Storbritannia. For han som hadde begynt en god gjerning i ham, hadde og lovet å fullføre den. FOR en mann..
Marie Monsen drog som ung kvinne fra sine trygge omgivelser i Bergen, på den lange reisen til Kina. Hun var skjelvende og redd og det var med gråt og savn, men hun reiste: For at lammet som ble slaktet skulle motta gevinsten av sin lidelsen. Denne ene kvinnen, kom i berøring med mennesker, og hun ble til forandring. Det snakkes om at 30 millioner mennesker i dagens Kina kan spores tilbake til denne lille, store kvinnen og et nettverk rundt henne. 30 millioner har fått sine liv forvandlet, har gått fra fangenskap til frihet, fordi EN kvinne var lydig til å gå, til å handle, til å trosse omstendigheter og andres ønsker, til å gå mot strømmen og kjempe kampen for Guds rettferdighet.
John Knox, reformator av Skottland, hadde et rop i sitt hjerte, et rop som drev han. Han elsket Skottland, og lengtet etter å se et Skottland i frihet. Folk som hørte han be, forteller om disse ordene: «Gud, gi meg Skottland, ellers dør jeg». Han våget å være en stemme mot urett, han våget å gå, selv om ingen andre gjorde det. Han satt i fengsel og ble gjort til slave, men ved sine valg og sitt hjertets rop, fikk han beveget sine omgivelser, noe som førte til endring av et helt land. EN mann ble til forandring..
Christian X av Danmark skal og få sin plass her. Han som våget, selv om det satt han selv i fare. På Holocaust -museumet i Jerusalem e det en egen stasjon for Danmark og deres konge. I vårt naboland reddet de nemlig nesten alle sine jøder under andre verdenskrig, der våre tall e stusselige og triste. I ledelse av sin konge, identifiserte de seg med sine egne, de utgjorde et stort VI, og når tyskerne krevde at alle jøder skulle gå med davidstjerne, gikk kong Christian selv med stjerne, sammen med titusner fra det danske folk. En mann, villig til å sette sitt eget liv i fare for å kjempe for Guds rettferdighet, og nesten 8000 jøder ble reddet ut av Danmark..
Det er utrolig mange navn som kunne vært nevnt her, både fra fortid og nåtid. Mor Theresa, Aung San Suu Kyi, Nelson Mandela, Mamma Maggie, Hans Nilsen Hauge, Jan Hus og mange andre. Noen våger. Noen våger å kjempe, å leve som frie, på tross av omstendigheter. Noen velger å stå for sin tro selv om de blir drept for det. Noen våger å tro at den lille lysningen til det neste skrittet e nok, det e nok til å velge rett uansett hva andre velger, og uansett hvilke konsekvenser det får.
Hvilke valg tar eg? Velger eg til frihet for meg sjøl og andre? Våger eg, når det koster? Å, eg håper det! Men eg e urolig, for at eg setter min egen komfort høyt, at eg ofte tar enkle valg. Eg har en vedvarende bønn på innsiden om at Gud må knuse mitt hjerte for det som knuser hans hjerte. Men våger eg det, på ordentlig? Våger eg å ta del i Guds hjerte for mennesker? Det var jo akkurat dette som førte han til Golgata, til døden. Men det dvelende mørket og den lange natten ble til en gryende morgen av liv.. Den største og mest omfattende seier som noensinne har funnet sted, det som gir liv, ble født gjennom den dypeste smerte. Kanskje er det sånn at de billige tingene i livet ofte ikke er så mye verd, mens det som kjøpes dyrt, har sin pris basert på verdi. Det som koster mye, er også mye verd.
«Dere er dyrt kjøpt, bli ikke mennesketreller.»
Min bønn e at eg skal våge. Og no skriver eg, i håp om at Guds ord må folde ut sin skapermakt i mitt liv: Eg vil gå, uansett!
Dette utfordrer...! Ja, hvilke valg velger vi egentlig å ta? De enkle som ikke koster så mye?
SvarSlettOg sånn PS:Du skriver veldig bra frøken Ludvigsen;)
Å, du flotte vakre Gudskvinne! Du taler Guds sannhet og kall inn i oss alles liv! Eg blir utfordret av DEG :) Og så blir eg litt nysgjerrig på alle disse bøkene du leser ;) (eller ikke alle, for noen av de e sikkert ganske så blytunge ;)) Klem fra Heidi O.
SvarSlett