fredag 27. april 2012

"Break my heart for what breaks yours"

"Ve Israels gjetere, som bare gjeter seg selv!
Er det ikke sauene de skal gjete?
Dere spiser fettet
og kler dere med ullen
og slakter de beste dyrene,
men sauene gjeter dere ikke.

Ikke har dere styrket de svake,
ikke helbredet de syke,
ikke forbundet de skadde,
ikke hentet tilbake de fordrevne,
ikke lett etter de bortkomne,
men med makt har dere hersket over dem,
og med tvang.

Sauene ble spredt,
de hadde ingen gjeter.
De ble til føde for alle slags villdyr,
de ble spredt.

Sauene mine gikk seg vill
på alle fjell og høye hauger.
De ble spredt ut over hele jorden,
ingen spør etter dem
og ingen leter." Esekiel 34 1-6

Disse versene fra Esekiel har utfordret meg enormt den siste tiden. Hvordan kan våre hjerter slå i takt med Jesu hjerte, der hjerteslaget blir jevnt og klart: Søke, frelse, søke, frelse, søke, frelse - Det som er fortapt.
27 millioner slaver i verden, FLERE enn noen gang tidligere i historien. Flesteparten av disse er under 18 år og mange er barn. De er fortapte, nakne og fremmede - de er i fengsel.. Kvinner i vår verden, på vårt kontinent, i vårt land og i vår by blir utnyttet på det groveste, frarøvet sin verdighet, knust på alle måter: Knust hjerte, knust kropp, knust ånd. Mange blir utnyttet mellom 40 og 100 ganger i løpet av en dag, mange blir gravide, må gjennomgå smertefulle aborter fordi bakmennene bestemmer det, og får nærmest ingen tid til å komme seg igjen. Andre bærer fram barn som selges høstbydende, noe som godt kan være en pedofil mann fra Saudi Arabia (eller et annet land). Eg vil hyle, eg vil skrike, eg vil rope på hustakene! Vi lever i 2012, i "den moderne verden", slaverie ble avskaffet for lenge siden, ingen vil så mye som tenke i de baner. Iallefall ikkje på overflaten. Men i det skjulte kan vi ta oss rettigheter, utnytte, bruke, forkaste, nedgrave og knuse hverandre.
Heleri er en kjent forbrytelse, reguleres av straffelov 317: Det er straffbart å kjøpe en stjålet vare. TENK at tallene er så vanvittig høye når det gjelder etterspørsel etter å kjøpe noe som så til de grader er stjålet, men som er så uendelig mye mer verd en all slags tyvegods.! I Norge er tallene overveldende, der det sies at 1 av 5 norske menn har oppsøkt en prostiturt. I Hellas er dette 7 av 10. Er det ingen som spør seg: Hvem er denne 15-åringen som e eieren av kroppen eg no invaderer? Det e altså mannen i gaten i Norge, i Hellas og over hele Europa som kan være med å stoppe etterspørselen, stoppe forrotnelsen.
Under fotball EM i Tyskland ble det sendt inn titusenvis av jenter i fangenskap, det ble satt opp "bærbare" båser rundt om kring i utkantstrøk, slik at fotballsupporterne kunne få med seg mer enn en fotballkamp. Det var en braksuksess. Til sommeren er det OL i London, der dette trolig vil forekomme igjen. Og det skjer i tillegg hver eneste dag rundt omkring over alt.
Det er et mørke som er så mørkt og svart at man blir helt matt av å tenke på det.

MEN, når det e så tett på oss alle, så tror eg og at det ligger en mulighet for oss alle til å være med å gjøre pittelitt. Tenk hvor mye det kan bety med en Guds MANN på en arbeidsplass av menn, som sprer en holdning som forteller noe om kvinners verdighet. Tenk hvor mye det kan bety at en mann snakker fint om konen sin på arbeidsplassen.
Tenk hvor mye det kan bety om noen våger å heve røsten for det som er rett, i sitt nærmiljø. Tenk hvor mye det kan bety, med en MANN som våger å snakke om livet som det er, en som holder seg unna pornografi i det skjulte og i det åpenbare.
Tenk hva det kan bety med en mann som har møtt Guds nåde på disse tingene og som våger å snakke med sine kamerater og kollegaer om dette. TENK HVIS vi kan gjøre noen i det små?!


Tenk alle de menneskene som har gått foran og som har vært med å skrive historie. Enkeltmennesker har blitt forandret, nabolag har blitt forandret, land har blitt forandret - og det har alltid sitt utspring i enkeltpersoner, av og til mange og av og til få. Gud bruker fortsatt mennesker, ja enkeltpersoner til å skrive sin historie..






3 kommentarer:

  1. Wow, utrolig bra, Elisabeth! Såå sant!

    SvarSlett
  2. Veldig godt skrevet, Elisabeth.

    SvarSlett
  3. Story written in very authentic and true words.

    Exam Papers

    SvarSlett