tirsdag 13. mai 2014

Eg kan aldri igjen si at eg ikkje visste..



«You may look the other way, but you can never say again that you did not know.”  William Wilberforce







Vi går i fotsporene av mange store menn og kvinner som har kjempet umulige kamper og vunnet. William Wilberforce kjempet kampen mot slaveriet i Storbritannia, en livslang kamp som ble kjempet år etter år i trofasthet frem til hans død. Det ble seier til slutt, mot alle odds og et par dager før hans død fikk denne modige mannen oppleve at det han hadde kjempet for et helt liv, ble til virkelighet. Eg tror William Wilberforce hadde forstått med hele seg det som kanskje e den aller dypeste sannheten som finnes: Mennesker er VERD å kjempe for!  
Nærmere 200 år etterpå, i vår moderne verden møter vi en surrealistisk virkelighet der det er flere slaver  i 2014 enn noensinne tidligere i historien. 27 millioner mennesker lever som slaver, kneblet og bundet på de groveste og mest utenkelige måter. 27 MILLIONER, mange barn, mange kvinner, mange menn . Det er ekstremt høye tall, og tallene har for lengst innhentet oss på vårt kontinent, i vårt land og i våre byer.
Dette er bare så grovt, så mørkt og så omfattende at man kan bli helt slått i bakken. Handel av mennesker er blant de største og mest innbringende industriene i verden, kun slått av våpenindustrien, der handel av mennesker vokser raskere enn noen av de andre. En bakmann skal ha sagt denne bekmørke setningen: «Narkotika eller våpen kan man selge en gang. Mennesker man man selge om igjen og om igjen, så dermed e potensialet i økonomisk vinning nærmest ubegrenset.»
Og aldri før i historien har prisen på et menneske vært lavere enn den e i dag. For 200 år siden var det langt flere nuller involvert når de forhandlet om prisen på et menneske. Nå kreves det knappe 50$ for å eie en menneskekropp i fangenskap. En ting står klart for meg i møte med denne informasjonen: Dette e min kamp! For eg tror jo at prisen på et menneskeliv e satt for all evighet. Eg tror det var en som anså meg som så verdifull at han gav sitt liv for mitt liv, han anså meg som nok, eg var verd å kjempe for, verd å dø for. Historiens Gud har satt sitt evige verdistempel på alle mennesker, og det gjør dette på en spesiell måte til en kamp for Kristi legeme, han som kan gjøre død til liv!



Tenk deg en kvinne som lever i fattigdom. Hun har ikke mulighet til å brødfø hverken seg eller sin familie. Hun leter febrilsk etter noe, noe som kan gi håp for fremtiden. Hun er på sitt svakeste og griper tak i det halmstrå av trygghet som hun kan få tak i. Dette halmstrået, som blir sminket opp til et ganske fristende drømmebilde av en bedre virkelighet, viser seg å være den mest grusomme og mest nedverdigende form for fangenskap. To uker med gruppevoldtekt, og systematisk frarøvelse av verdighet. Deretter blir hun solgtsom sex-slave på verdens mest kyniske marked.
Se for deg «Lilli» fra Albania. Hun vokste opp med en mor som var prostituert og en far som hadde utnyttet henne grovt hele livet. Som 12-åring ble hun giftet bort til en mann som ville få mest mulig profitt ut av hennes kropp. Hun blir sendt til Italie, og utnyttet av utallige menn hver dag. Hun blir sendt til Hellas og marerittet fortsetter. Som 17 åring kommer hun til Norge, og i Bergen blir en mindreårig jente utnyttet på det groveste av en etterspørsel uten skrupler.
Dette skjer. DETTE SKJER! I vår bakgård!
De er fortapte, nakne og fremmede - de er i fengsel.. Kvinner i vår verden, på vårt kontinent, i vårt land og i våre byer blir utnyttet på det groveste, frarøvet sin verdighet, knust på alle måter: Knust hjerte, knust kropp, knust ånd. Utnyttet utallige ganger på en dag, mange blir gravide og må gjennomgå smertefulle aborter fordi bakmennene bestemmer det. Her får de nærmest ingen tid til å komme seg igjen. Andre bærer fram barn som selges til høstbydende, noe som godt kan være en pedofil mann fra Saudi Arabia (eller et annet land). Når de er «utbrukt» kan organene deres blir solgt til noen som setter pris på livet og har råd til å betale for seg.
Vi lever i 2014, i "en moderne verden". Slaveriet ble avskaffet for lenge siden, ingen vil så mye som tenke i de baner. Iallefall ikke på overflaten. Men i det skjulte kan vi ta oss rettigheter, utnytte, bruke, forkaste, nedgrave og knuse hverandre med en grovhet som ikke har noen ende.
Heleri er en kjent forbrytelse, reguleres av straffelov 317: Det er straffbart å kjøpe en stjålet vare. TENK at tallene er så vanvittig høye når det gjelder etterspørsel etter å kjøpe noe som så til de grader er stjålet, men som er så uendelig mye mer verd en all slags tyvegods! I Norge er tallene overveldende, der det opereres med at så mye som 2 av 10 norske menn skal ha oppsøkt en prostituert! Den gjennomsnittlige sex-kjøper i Bergen er en 42 år gammel mann med kone og barn..
Kanskje ser vi det ikke før vi tror det. Fakta er på bordet, tallenes tale er tydelig, og ligger rett fremfor oss - Og om vi tror det, hvor skal vi da se? Det er jo fristende å se i en annen retning..
Historien om Jesus som rir inn i Jerusalem utfordrer meg enormt. Folkemengden er i ekstase. Kongen de har ventet på, han som skal fri dem fra romerne, han som skal bygge opp igjen tempelet, han som er Messias er kommet! De hyller ham som konge når han kommer på eselet, de roper HOSIANNA og legger palmeblad utover veien der han skal ri. Men bare noen dager senere har hosiannaropene stilnet. Det som da ropes er: "KORSFEST, KORSFEST"! Mange av de samme folkene ropte, men denne gangen la de ikke ut kappene sine, de la ikke ut palmeblader. De påla han byrden av et tungt kors som han selv måtte bære gjennom folkemengden (den samme folkemengden), helt til det ble så tungt at det ikke gikk lenger. Jesu liv og hans hjerteslag var enormt utfordrende og mange var ikke villig til å betale prisen. Det var mange billige hosiannarop som stilnet og mange lettvinte hosiannarop som ble til korsfestelsesrop. Det får meg til å tenke på mitt eget liv..
Er mine hosiannarop billige og lettvinte? Er det sånn at når det virkelig gjelder, når jeg tvinges til å handle, for eksempel i møte med urett, så stilner mine rop, eller jeg endrer tone og begynner å rope om korsfestelse?
Jesu vei gikk til Golgata, det var der seieren ble vunnet. Eg e kalt til å følge han.. Kor mye vil det koste for meg..? Hans pris for den ene var jo så ufattelig høy.. William Wilberforce kjempet seg syk, 11 av 12 led martyrdøden i sin kamp. Det finnes ingen quick fix, ingen snarvei. Men eg tror vi kan være med å vinne kampen ved å handle utfra Guds dype faktum: Mennesker e verd å kjempe for!