fredag 27. april 2012

"Break my heart for what breaks yours"

"Ve Israels gjetere, som bare gjeter seg selv!
Er det ikke sauene de skal gjete?
Dere spiser fettet
og kler dere med ullen
og slakter de beste dyrene,
men sauene gjeter dere ikke.

Ikke har dere styrket de svake,
ikke helbredet de syke,
ikke forbundet de skadde,
ikke hentet tilbake de fordrevne,
ikke lett etter de bortkomne,
men med makt har dere hersket over dem,
og med tvang.

Sauene ble spredt,
de hadde ingen gjeter.
De ble til føde for alle slags villdyr,
de ble spredt.

Sauene mine gikk seg vill
på alle fjell og høye hauger.
De ble spredt ut over hele jorden,
ingen spør etter dem
og ingen leter." Esekiel 34 1-6

Disse versene fra Esekiel har utfordret meg enormt den siste tiden. Hvordan kan våre hjerter slå i takt med Jesu hjerte, der hjerteslaget blir jevnt og klart: Søke, frelse, søke, frelse, søke, frelse - Det som er fortapt.
27 millioner slaver i verden, FLERE enn noen gang tidligere i historien. Flesteparten av disse er under 18 år og mange er barn. De er fortapte, nakne og fremmede - de er i fengsel.. Kvinner i vår verden, på vårt kontinent, i vårt land og i vår by blir utnyttet på det groveste, frarøvet sin verdighet, knust på alle måter: Knust hjerte, knust kropp, knust ånd. Mange blir utnyttet mellom 40 og 100 ganger i løpet av en dag, mange blir gravide, må gjennomgå smertefulle aborter fordi bakmennene bestemmer det, og får nærmest ingen tid til å komme seg igjen. Andre bærer fram barn som selges høstbydende, noe som godt kan være en pedofil mann fra Saudi Arabia (eller et annet land). Eg vil hyle, eg vil skrike, eg vil rope på hustakene! Vi lever i 2012, i "den moderne verden", slaverie ble avskaffet for lenge siden, ingen vil så mye som tenke i de baner. Iallefall ikkje på overflaten. Men i det skjulte kan vi ta oss rettigheter, utnytte, bruke, forkaste, nedgrave og knuse hverandre.
Heleri er en kjent forbrytelse, reguleres av straffelov 317: Det er straffbart å kjøpe en stjålet vare. TENK at tallene er så vanvittig høye når det gjelder etterspørsel etter å kjøpe noe som så til de grader er stjålet, men som er så uendelig mye mer verd en all slags tyvegods.! I Norge er tallene overveldende, der det sies at 1 av 5 norske menn har oppsøkt en prostiturt. I Hellas er dette 7 av 10. Er det ingen som spør seg: Hvem er denne 15-åringen som e eieren av kroppen eg no invaderer? Det e altså mannen i gaten i Norge, i Hellas og over hele Europa som kan være med å stoppe etterspørselen, stoppe forrotnelsen.
Under fotball EM i Tyskland ble det sendt inn titusenvis av jenter i fangenskap, det ble satt opp "bærbare" båser rundt om kring i utkantstrøk, slik at fotballsupporterne kunne få med seg mer enn en fotballkamp. Det var en braksuksess. Til sommeren er det OL i London, der dette trolig vil forekomme igjen. Og det skjer i tillegg hver eneste dag rundt omkring over alt.
Det er et mørke som er så mørkt og svart at man blir helt matt av å tenke på det.

MEN, når det e så tett på oss alle, så tror eg og at det ligger en mulighet for oss alle til å være med å gjøre pittelitt. Tenk hvor mye det kan bety med en Guds MANN på en arbeidsplass av menn, som sprer en holdning som forteller noe om kvinners verdighet. Tenk hvor mye det kan bety at en mann snakker fint om konen sin på arbeidsplassen.
Tenk hvor mye det kan bety om noen våger å heve røsten for det som er rett, i sitt nærmiljø. Tenk hvor mye det kan bety, med en MANN som våger å snakke om livet som det er, en som holder seg unna pornografi i det skjulte og i det åpenbare.
Tenk hva det kan bety med en mann som har møtt Guds nåde på disse tingene og som våger å snakke med sine kamerater og kollegaer om dette. TENK HVIS vi kan gjøre noen i det små?!


Tenk alle de menneskene som har gått foran og som har vært med å skrive historie. Enkeltmennesker har blitt forandret, nabolag har blitt forandret, land har blitt forandret - og det har alltid sitt utspring i enkeltpersoner, av og til mange og av og til få. Gud bruker fortsatt mennesker, ja enkeltpersoner til å skrive sin historie..






lørdag 14. april 2012

Hardanger - Vestlandets Rom

Det finnes noen ting i dette livet som man lurer på. Eller iallefall gjør eg det, eg lurer på både det ene og det andre: Hvorfor Gud skapte mygg, og for eksempel pinnedyr? Ka e det egentlig som e det mest unyttige yrket i hele verden, og ka e det kjedeligste? Ligner eg pittelittlitt på Ronja røverdatter, finnes det en mann i min fremtid(når man først undrer..:-), hvorfor har de fortsatt hallodamer på NRK? Hva het egentlig den lyse krølltoppen på nyttårsleir 1998, og ka gjør hon på i disse dager? Også lurer eg på alt innenfor data. Og bil. Også lurer eg på kordan i alle dager det kan være sånn at (nesten) uansett hvilken retning man kjører i fra Bergen kan man komme til Hardanger. "Å, på en regnværsdag som dette kunne det vært fint med en biltur, hva med en tur til Hardanger?" sier kanskje den ene til den andre på en helt vanlig tirsdag. Da svarer den andre, med en munter tone:"Jammen er du en lurifaks, det gjør vi!" Og dermed kjører de avgårde kåre fra sentrum og sørover mot Nesttun, og videre over Kvamskogen til Nordheimsund, også tar en gjerne fergen over til Jondal. Og ganske riktig, da er man i Hardanger. ELLER, man kan kjøre nordover, gjennom Åsane, til Voss og videre til f eks Ulvik, og hvor er man da? Jepsi pepsi, i Hardanger.. Også, om man er i et riktig så lystelig humør, kan man jo for eksempel ta turen til Os, for så å ta fergen over til Fusa, for så å ta en ny ferge slik at man kommer til Uskedal. Ja, nettopp - da er man straks i Hardanger. Det kan hende eg aldri forstår dette.

En annen snodig ting, som man og kan undre seg over av og til, e at når noen kommer flygende inn fra sidelinjen, altså fra England, så e vedkommende på en måte morsom og lur kun i kraft av sin britiske dialekt. Man må på en måte bevise at man ikkje e James Bond. Det kan fort bli veldig sjarmerende, rett og slett. En tilfeldig jente, for eksempel en på 28 år fra Fana (bare for å plukke et sted) kan tenkes å bli både fnisete og fjasete i møte med en av denne sorten, selv om han har både kone og barn. Ojda, dette så liksom litt verre ut enn det var ment, forstå meg rett e dokkar snill. (Det e egentlig en ganske snodig og sjarmerende befaling..)Ikkje lag hurlumhei no.

En liten filleting til: Når man er på jobb og har munnen full av snop, nærmere bestemt et stort dødningehode laget av lakris, er det problematisk å besvare seriøse forespørsler med stoltheten i behold. Det må man bare putte inn i beregningen ser det ut til. En liten sur frosk e bedre tror eg.

tirsdag 10. april 2012

Påske i Alta


Noen ganger e det sånn at man skal på jobb. Andre ganger har det seg på den måten at man har fri fra jobb. Begge deler har sin sjarm vil eg si. Noen dager går man i joggebukse, andre dager i kjole. Noen dager spiser man lam, andre dager spiser man havregrøt. Av og til e man på bybanen i Bergen, andre ganger e man i skiløypene i Alta. Kontrastene er livets eventyr..




Er det ikke lang til Alta, tenker kanskje du? Å, takk som spør, et godt stykke faktisk. Men helt klart verd en tur. Få ting er mer sjarmerende enn en liten tøtte på snart 2 som rett og slett e en ekte finnmarking, og sier på frisk nordnorsk: "Jon e en søring". Det må oppleves. Det må også innflyvningen til Alta flyplass, der eg eplekjekk snudde meg til min bror og sa: "eg tror eg e ferdig med flyskrekken no", for deretter å stresse max for å holde flyet i luften på innflygingen (det e en stor oppgave, men eg gjør det hoversaklig ved å hvese og spenne alle musklene i kroppen.) Flaksent nok funket det denne gangen og.


Jenteskitur uten feste, skills og passelige staver ble en overraskende hit.. Utsikt og snop e alltid bra og FOR en fin gjeng de e i familien Skjæret!! Alta anbefales varmt!

Også e altså påsken her.Hva skjedde egentlig der, i et lite land, i en liten by, blandt et egenrådig folk for 2000 år siden? Eg kan ikkje forstå noe annet enn at det spørsmålet blir reist når man i Norge i 2014 fotsatt har en nasjonal høytid som heter påske. Hva skjedde? Hvordan skjedde det og hva betyr det for mitt liv? Eg tror dette framfor noe e et påskemysterie å finne ut av. HVORFOR har en mann satt så dype spor i verdenshistorien? Hvorfor ble det et før og et etter, på en sånn måte at til og med vår beregning av tid regnes utfra dette? Før og etter KRISTUS. TENK HVIS det e sant. Tenk hvis Jesus virkelig e den han gav seg ut for å være. Tenk hvis det faktisk var sånn at Gud selv ble født inn i en familie og et hjem, på et faktisk sted, i en faktisk tid midt i vår historie?! Tenk hvis han kom til jorden for å dø, for å ta alle våre synder på seg? Tenk his vi står overfor en Gud som elsker oss og vil ha fellesskap med oss?

Eg tror at det e sant, og denne påsken har eg nok en gang fått møte det overveldende store og grensesprengende budskapet om Jesu kors, der han døde - men ikkje bare det: Han seiret over døden og stod opp igjen, gjorde død til liv!
I det gamle testamentet kan vi lese historien om Abraham og Isak, der Gud setter Abraham på prøve. Abraham tar med seg sin sønn opp på fjellet, der de har med seg ved og ild til offeret. Abraham har en klokkeklar tro på at Gud VIL stå ved sitt ord og sine løfter, og han handler utfra det. Når de skal til å gå opp på fjellet der Isak skal bli offret sier Isak: "Far, vi har ilden og veden, men HVOR ER LAMMET til brennofferet?" Helt fra historiens begynnelse har det vært et skrikende behov for forsoning mellom Gud og mennesker. ROPET etter lammet fra Isak sin munn e et rop som hele menneskeheten og hele skapningen på en måte har vært en del av. Hvor er lammet? Eg tror at det e et rop som e enormt reelt også i dag. Over alt tror eg at det finnes et rop, et rop etter lammet, et rop og et ønske om forsoning med Gud selv, vår livgiver, han som ER livet. Jesus var svaret på ropet i det gamle testamentet, og eg tror og han e svaret på ropet til mennesker i 2014. Så har dette blitt min utfordring. Ropet ligger over våre nabolag og familier, vår by, vårt land og vår verden. Kanskje skal eg, med en tydeligere røst få rope sammen med Jesus: Det e fullbrakt! Vi skal få bringe ordene som dypet av mennesket lengter etter: Kom, for alt e ferdig! Tenk at dette e sant, ikkje som en subjektiv og variabel sannhet, men som en sannhet som står fast gjennom alle tider og for alle mennesker. Tenk at det e dette, HAN, Jesus Kristus fra Nazaret som e SANNHETEN!


"For jeg ville ikke vite av noe annet hos dere enn Jesus Kristus og ham korsfestet."