lørdag 26. mars 2011

Deilig hverdag

Da har det gått to uke siden eg kom hjem fra Vagleleiren. Det ville være å lyge å si at eg savner gassmasken, uniformen og vannslangene. Ka har skjedd siden sist?

Eg har fått en ny favorittaktivitet: Det e mye babylykke i min nærmeste omgangskrets ,og eg har funnet ut at det ikkje finnes noe mer sjarmerende enn en liten Liam Daniel og en liten Mari, som smatter, slikker og slever på armen og fingrene mine som to små fisker! Då koser eg meg:-)
Store og små dager har kommet og gått - Noen har blitt 30, noen 24, noen 27. Det har vært herlige møtedager med en av de flotteste damene i verden: Irene Krokeide. Og for ikkje å glemme det viktigste: Den store pi-dagen har passert, som vi alle har ventet på med forventning og markerte på ulikt vis, med mye lott og løye.
Andre ting som har skjedd siden sist: Eg har stått på snowbord, eg har blitt frastjålet en sykkellykt (min tredje), OG eg har kjøpt meg ny sykkel! Kjekt for meg..

Eg har og sett noen episoder av criminal minds, som handler om seriemordere og FBI-agenter, og til min store overraskelse og glede kan eg regne meg som en del av den grupperingen (den sistnevnte, altså..). Det var nemlig sånn i sivilforsvaret, at de fleste ble overført til fredsinnsatsgrupper etter endt grunnkurs, selvfølgelig forkortet til FIG. Eg og noen få andre ble overført til innsatsgruppe, eller IG blandt venner. Eg opplevde at det ble en del hemmelighetskremerier angående hva forskjellene på disse gruppene var, og de kom med en form for mumlende forklaring, der det var snakk om at det var de som ikkje hadde sertifikat som var i IG. Men i dag fikk eg forklaringen på ka det egentlig e, gjennom merkningen på jakkene til en spesialstyrke i FBI (på criminal minds): Innsatsgruppen! Det e de, eller vi som kommer inn når det e bombetrussler og ekstremt høy risiko. Eg passer strålende i den grupperingen, eg e jo ikkje redd for noe;-) Dette blir toppers, here i come IG!

Eg har oppdaget at eg må bruke litt tid på å smiske meg inn igjen på noen av ungene i barnehagen. Det virker som det e litt sånn «ute av øye, ute av sinn»- mentalitet. Eg syns det blir litt lettvint og dumt at bare fordi man er mann som er grei, flink, trivelig og tilstede, så skal man ha fortrinn fremfor de som reiser vekk i tre uker uten å gi lyd fra seg:-) SÅ, hvis du leser dette, du som rimer på Pilian: Elisabeth syns du e veeeeeeeeldig søt;-) (Han kan vel lese, Anne May;-)

Eg ønsker dere alle en strålende uke!

mandag 14. mars 2011

Ny tittel - ny tid

Då har eg endret tittelen på bloggen min. Eg likte godt å skrive litt, og eg tror eg skal fortsett med det innimellom. Men no gidd eg ikkje å skrive så mye om sivilforsvaret lenger. Det kan hende det dukker opp innimellom, det e jo utvilsomt blitt en viktig del av den eg e. Det vil alltid være et spesielt bånd mellom Elisabeth og nr 23, men no begynner eg på en nedtrappingsprosess. Eg prøver meg litt frem, begynner å teste ut tallet 15, og etter hvert tør eg kanskje å bevege meg ned på et ensiffret tall (dette blir selvsagt en tidkrevende operasjon). Vi får se hvordan dette blir, eg tipper at oppdateringene vil komme med ujevne mellomrom..

Eg vurderer å begynne å høre på bergensk RAP.. Tror dokkar eg kan dra det i land? Eg blir nemlig nygjerrig når eg hører rykter om at det bor en dame på andre siden av Puddefjordsbroen, og folkene som bor der de sier at hon e en heks, men eg har ikkje helt forstått koffor. Bjørn Eidsvåg har komt med en forklaring, men eg syns han snakket så lavt. Eg har vel fått vann i ørene etter all vannsprutingen vi bedrev tiden med i Vagleleiren.

Uansett, fantastisk å ta fatt på hverdagslivet igjen.. Utrolig trivelig å være tilbake på mitt rotete rom, og i leiligheten der eg bor med verdens luneste folk (Miriam og Jon må iallefall ligge på topp 10 listen).

Vi får se ka dette blir til

torsdag 10. mars 2011

Tre av!

Då e tiden min i Vagleleiren nådd sitt endepunkt. Reisen e slutt.. Mange synes at enden av en reise kan være vemodig. Eg e ikkje helt der.. Eg pleier å lengte hjem etter en uke på ferie (utenom når eg e i Israel), eg dette e intet unntak.. Det blir så DIGG å komme hjem! Hverdagen e fantastisk! Det e en av tingene eg har lært disse ukene:-)
Det e på sin plass å rette en takk til noen i en sådan stund, og eg bare setter i gang: Eg begynner med å rette en TAKK til Ingrid og Pekki, som fikk meg til å blogge her inne, det har hatt en terapautisk effekt:-) Takk til alle som har tatt seg av meg i disse ukene, som har kjørt og hentet meg, spist middag med meg og ledd sammen med meg av hele denne rare opplevelsen. Takk til Ingrid og de andre i Sivilforsvaret som har drukket kaffe med meg og kjørt meg til butikken. Takk til Hilde og Ole Kristian, for at eg fikk kopiere svarene deres på de vanskelige spørsmålene og mattestykkene:-) Takk til Tore Andre, som lar meg få sitte på hjem til Bergen i morgen. Takk til brødre, søster, svoger, svigerinner,mamma og pappa, tanter og onkler, grandtanter og tremenninger, firmenninger, brødre og søstre i ånden, mødre og fedre i ånden, fettre og kusiner i ånden (vet ikkje helt kem det blir..), nabo Frank, de nye naboene, de gamle naboene. Takk til kongsvik ungdomsskole som har fått meg til å le, takk til C.S. Lewis, som har fått meg til å tenke, takk til skifantastene i Holmenkollen, som har fått meg til å gråte (det skal ikkje så mye til:) Takk til kjøkkenfolket i Vagle, som har fått meg til å spise, takk til vekkerklokken, som har fått meg til å våkne, takk til liten og stor, søster og bror, rød og gul og hvit og svart, surpomp eller kjempegrei, tynne tykke, korte lange, gutt og jente, snill og slem. Og sist, men ikkje minst, takk til alle dokkar som har lest og oppmuntret meg i bloggingen. Dokkar har vært med å bære meg gjennom tre uker med mye rart:-)

Dette ble visst veldig formelt.. Gleder meg veldig til å komme hjem mine FANTASTISKE venner, min FLOTTE familie og mine SUPRE jobbvenninner!
Eg har forresten fått vite at de på papiret kan kalle inn alle i den norske befolkning mellom 18 og 65 år i sivilforsvaret. Eg begynner jo straks å tenke i retning av min langt over gjennomsnittelig spreke mor... Du har en del år å gå på her, mams- skal eg hive inn et tips i morgen før eg reiser?:-) Eg gjør det så gjerne. Eg kommer plutselig på mange gode navn her: Tante Lisbeth, tante Evy, Ttante Jorunn, tante Rigmor: Gled dokkar til å gå i grått:-)


Menig lisen trer herved av.. Takk for meg og takk for følget..

onsdag 9. mars 2011

MOTE

Enhver blogg med respekt for seg selv må ha noen innlegge som handler om MOTE. Her kommer mitt.. Eg har no fått tak i en del herlige bilder av mitt opphold i sivilforsvaret. Ryktene sier at de ligger langt fremme i det som kalles for motebildet. Paris, Milano, New York har alle øynene sine vendt mot Vagle, og følger utviklingen med haukeblikk. Vagle er vågale, de tør å velge det fargeløse, det grå- selv om det krever mye å stikke seg ut i de klassiske fargene. Samtidig går de også for det sterke, oppsiktsvekkende- oransje og signalgult. Eg vil herved presentere catwalkbildene fra Vagleleiren 2011:
NB: Det kan forekomme sterke farger..

Her har vi uniformen i all sin skrud.. Eg minner meg sjøl på mine egne ord, de oppleves høyaktuelle no-  sånn som dette starter eg jenteseminarene eg har for familie og medier: "Bilder som legges ut på nettet kan lett spres og kopieres, og de kan brukes til ting de ikkje e tenkt til, og i pornoindustrien.." Eg tar sjangsen;-)
En av to huer som SKAL være på under oppstilling, at sevenhundredandfiftyfive.. 

Hvis noen trenger fotograf til et bryllup eller liknende e det bare til å spørre meg. Eg driver ikkje med aktiv markedsføring, men eg regner med at kunsten over snakker sitt tydelige språk..

Orange er årets farge. Som dere ser fikk det veldig tydelig frem mine egne, naturlige farger.

kameraet elsker meg, dere ser bare hvordan alt kommer til sin rett.

Jepp, this is me:-)

Refleksregntøy, Bergans kjøper ideen as we speek..

Det er noe med den kompinasjonen mellom blått og grått som blir spesielt tiltrekkende.

Ser eg veldig lav ut der?;-)

Utlegg stutlegg..

Her er et bevis på mitt rampete "undertøy". Eg e helt vill i nikkersen. Beklager hvis eg støter noen..




Freidigheten sjøl..



                           Og til slutt min nye anorakk, som eg fant på fretex i Stavanger..

Vi har faktisk tatt mål hva uniformen angår. Eg finner meg i en situasjon der eg vil smile litt. Vi målte centimetermål i alle ender, hofte, liv bryst, skuldre, hode og bein. Vi skal rett og slett få en SKREDDERSYDD sivilforsvaruniform!! Det e litt festlig!

Ha en god dag kjære venner..

tirsdag 8. mars 2011

dronningens svaner

No hadde eg plutselig veldig mye på hjertet kjente eg.. Eg har fått vite så mange snodige ting i dag, ting som eg fant så sjarmerende at eg ville dele de med dokkar. No har eg akkurat vært på besøk hos noen flotte folk på Bryne, og de introduserte meg for et nytt begrep: Søleren.. Det e et konsept her på Bryne, og det fikk meg til å le, for eg kjenner meg igjen. E du en søler? E eg en søler? Eg tror mange vil nikke i mitt tilfelle:-) Det finnes ulike former for sølere. Noen sølere kjører på når de skal forsyne seg med ting, noe som videre fører til at de velter enten en (med litt flaks), eller alle koppene på bordet. Søler nr to e en som konsentrerer seg intenst for ikkje å søle, men likevel bommer på koppen som skulle fylles opp. Søler nr tre e en som slipper ting på gulvet uten å merke det. Søler nr fire e en som egentlig søler ganske mye, men som snakker så mye om andre som søler, at hon skyver opmerksomheten vekk fra seg sjøl.. (Det kan være kem som helst, Katrine;-) Her kan listen bli lang, kom gjerne med forslag..
Eg e søler nr 23. Nr 23 har som oftest en kaffeflekk på sjalet. Hon søler ofte på duken til de hon e på besøk hos.Noen syns det kan være irriterende, men du må av og til vaske dukene dine, Eivind. Nr 23 kan finne på å søle saus på noen ved servering i bryllup, Hon kan egentlig søle kor som helst, når som helst. På onsdag satt nr 23 med saus i fjeset i ca tre timer på en finere resturant i Sandnes:-) E eg en søler? Umulig å si..

Her kommer mer interessant informasjon: Visste dokkar at dronningen i England eier alle svanene i hele landet? Eg syns det snodig, eller finurlig om du vil.. Vil du mate en svane? Klappe en svane? (Eg forstår ikje korfor noen skulle ha lyst til noe sånt, men HVIS) Terge en svane? Lure en svane? Ask the queen of England.. Det e eg som skriver denne bloggen, så eg har lov å skrive ka eg vil:-)

Vi har forresten sluttet med oppstilling her i Vagleleiren. Alle har vel kjent på en litt sånn flau og klam stemning hver gang vi har gjort det. E det ikkje litt merkelig, og på grensen til barnslig å leke militæret på den måten? Då burde de i allefall spurt oss på forhånd, sånn som vi gjorde når vi var små: "Skal vi leke militæret?" Eller vi kunne fått et avkryssningsskjema med alternativer: Blir du med å leke militæret? JA VET IKKE NEI. Det hadde blitt mer ærlig..
Eg har fått vite at en militærleir rett borti området her heter Vatneleiren. Eg lurer på om noen bare har tenkt en dag: No skal vi være noen lurifakser, vi skal tøyse litt med folk og fe (Rideskolen ved siden av leiren). Vi setter i gang med en snøvleversjon av Vatneleiren: Vagleleiren! Også ble det til dette snodige konseptet med militære trekk..
Nei, no e eg litt freidig her. Eg tar munnen for full og glemmer manerene! Til alle i Vagle: Takk for maten! Det e som å være i konfirmasjon hverdag til lunsj..

Atomvåpen..

Til og med på kvinnedagen må eg rulle ut slanger og utlegg i sivilforsvaret. Eg kan ikkje tenke meg noe mindre kvinnelig enn denne dagen her. Uniformen min e full av jord og vann, eg e våt på beina, merker at eg begynner å surne litt.Eg lurte på om eg skulle sette igang et tog i dag morges. Eg har jo vært på demonstrasjon før eg, så eg vet litt om hva man bør gjøre i en sånn setting... (Grine..:-) På mitt banner kunne det stått for eksempel: Sivilforsvaret, hei, hei, hei. Nr 23 er gått lei.. Eller: Si vil IKKJE for svarte! Eg lever litt på kanten no, i know, men eg snakker kun om en farge..

Vi har gått med gassmasker og orange dresser i dag og.. Helt toppers det,med en mann inne i en konteiner som stod og så: Her inne e det SYYYYKT mye tåregass. Dokkar vil egentlig ikkje tro kor mye tåregass det e i dette rommet. Men vil dokkar ta av dokkar masken?:-) Neitatt.

Visste dokkar at vi i sivilforsvaret e som poteten, som kan brukes til ALT? En helt typisk situasjon vi blir ofte blir brukt i, e hvis det blir sluppet en atombombe i Norge. Det e veldig typisk..I så måte tror eg vi skal hjelpe til med hermetisering.. Også var det en ting til.. JOD-tabeletter.. Vi skal dele ut JOD-tabeletter:-) Eg tipper dokkar e misunnelig på meg, som skal bi en folkehelt.. Eg ser for meg Kong Harald med medaljen i hånden, tårer i øynene og skjelvende stemme: Takk for hermetikken nr 23..

Eg får en ørliten følelse av at en god del av de tingene som blir forespeglet e en smule hypotetisk.. I går hadde vi besøk av en HELT EKTE BRANNMANN. Han sa at det var ganske så sjelden at de involverte sivilforsvaret i brannvesnet.Men etter et olmt blikk fra læreren vår tok han seg inn igjen.. Da ble han mer sånn: "Atte, sivilforsvaret blir faktist brukt kjempeofte faktist. De slukker branner hele tiden faktist. Vi vil utrette en stor tatt til dere faktist."


I dag har det vært snakk om hvordan ting ville sett ut i en ideell verden. Eg spisset øret. Ka kommer no? Her kommer kanskje svaret på store spørsmål og uløselige konflikter? "I en ideell verden hadde............ slangen lagt rett ut i sivilforsvarbilen, det er nemlig litt for mye bøy på den sånn som verden er nå.." Eg syns det var litt lite ambesiøst, når man tegnet et bilde der verden var ideell. Eg tror eg ville valgt å tenke hakket større. Men der e vi sikkert forskjellige:-) No må eg løpe avgårde, eg skal på middagsbesøk til Kent og katrine. Gratulerer med dagen, jenter!

mandag 7. mars 2011

Testing testing!

Då e eg i gang igjen, og eg må begynne med å beklage den lange pausen i bloggingen. Eg har begynt å få meg venner, og då går det ikkje an å sitte inne på rommet for å blogge hele tiden. Dokkar kunne jo tipset meg om det: Elisabeth, folk kommer mest sannsyligvis ikkje for å banke på døren din, du e ikkje SÅÅÅ interessant(her må det selvsagt presiseres: Før de kjenner deg..) Kom deg ut!

Siden tirsdag har det skjedd både det ene og det andre. Eg har vært med min flotte venn Hans Kristian, eg har vært i huskirke på Bryne, eg har vært på ØL + kos på rom 206 (det ble alkoholfritt for min del), OG, eg har vært i Stavanger med mine fantastiske venner! TAKK for godt selskap, for gode beslutningsevner(;-), for det merkelige, sjarmerende, litt trivelige men, samtidig kjedelige spillet SET. Takk for intrikate vitserier, av en kvalitet som eg sjelden har vært borti. Kort sagt: kremen av norsk...u...e voksne, samlet på et sted. Gøy! Og veldig flaks at det ikkje ble et OTFH. (Det måtte være med:-)

Den siste uken har det vært mye utlegg, bortlegg, innlegg, baklegg, fremlegg og nedlegg. For et opplegg! Eg e ikkje så veldig ineressert i rør og slanger, eg. Eg finner det noe trøttende. Tror dokkar det e sånn at man kan få interesse for alt? Eg har egentlig tenkt det, at hvis man setter seg inn i ting og bruker tid på det, så kan alt bli gøy. Eg finner noen hull i min egen hypotese.. Men, det blir kanskje litt hastig å uttale seg etter bare 40 TIMER med rør pør sør!!! (Husk brillene, Elisabeth..)

Her i Vagleleiren har det dukket opp mange gøyale forkortelser de siste dagene. Vi får høre allverdens: PMP, VLDK, GRNRR, STRRTR, FRKNTPT, HDFRSKLLN, MTRBRSPRT. Lur måte å gjøre det på, det blir veldig tungvint å bruke vokaler, de tar så mye plass, liksom.. Blir fort veldig brautende..:-)
Det kan hende at Vaglelederne tror at vi har en viss forkunnskap innen den hebraiske oppbyggingen av språket. Det e vel ikkje mer enn man kan forvente av mannen i gaten.. Eg kan komme med 2011- oversettelsen av disse ordene. De kan tolkes i mange ulike retninger, og det vil nok være stor uenighet rundt den tolkningen eg no kommer med som lekkvinne, men eg våger meg likevel på et forsøk: Pumpe, Vagleleiren dartkonkurranse, grenrør, strålerørstrykk, friksjonsteipet, høydeforskjell, motorbrannsprøyte.

I dag har vi hatt testing. Og eg bestod ALT.. Men.. eg vet ikkje om dokkar e trygge i gatene likevel. Damen som trengte hjerte og lungereddning fikk ikkje noe luft av meg. Eg blåste så hardt eg kunne, men hon var en luring der hon lå, eg lurer på om hon hadde et hull i halsen eller noe, for luften kom seg ikkje ned i lungene, ikkje en eneste gang.. Også greide eg ikkje å finne ut trykkmålene i en pumpe.. Også var eg ikkje så god på å bandasjere. Heller ikkje på vann og utlegg. Men eg var SYKT god på med kart og kompass og forstørrelsesglass. No skal eg være på plass der det skjer Kristinklumpen:-) Kort sagt: Det gikk ikkje an å stryke i sivilforsvaret.. Eg gjorde et ærlig forsøk, Pekki, men det gikk ikkje..

tirsdag 1. mars 2011

"Ned med rauå"!

No har eg vært her i over en uke, og den forsiden av medaljen blir egentlig mindre og mindre gullforgyldt. Det e derimot andre som har motatt edelt metall de siste dagene, og da må vi rette blikket østover, mot våre helter i Holmenkollen. Marit, Petter, Magnus, Eldar, Martin: For en innsats! Vi i sivilforsvaret gleder oss over det som har skjedd:-) (Plutselig e eg visst blitt en representant..)
Eg har stor tro på at om et par år e det noen nye navn som vil pryde toppen av listene. Eg har nemlig hørt at de har lyst ut noen stillinger innen toppidretten ("Vi søker toppidrettsutøver..") og Eirik Peirik har kjøpt seg nye racerski:-) Flaks når sånne mattestykker går opp..

I går hadde vi noen interessante timer med en interessant type.. Han skulle lære oss om brannvern. Eg siterer: "Innen brannvern er det så mye å lære, og dere kan ikke huske alt, men det e noen ting dere må huske, og det e dette." Etter det begynte han å skrive masse tall på tavlen: 400m x 4"=16 stk, 400 m 2 1/2"= 16 st, 400m 1 1/2"=16 stk. 1200m. 6-8 strålerør. 800x2400, 1600x4800m, 3800x3, 9000, 13800. Det e altså mye eg bare kan glemme, men dette e utrolig viktig at eg får med meg, så då.. ehm.. e det vel flaks at eg fikk det med meg. Eller.. hæ..?
I tillegg var det viktig at vi fikk med oss dette med normalutlegg, men det e jo veldig lett: Når vi har lagt ut et utlegg, tar vi et utlegg og vi legger ut utlegget bortenfor utlegget. OG DETTE E VIKTIG:Der skal det være to utlegg, og de legger vi ut som et utlegg ved siden av utlegget.. Det e lett!! (Ka med et ørlite studiepoeng i pedagogikk?) Nei, det kjente eg plutselig ble en voldsomt negativ innstilling. Vi kan kalle det forbedringspotensiale.. Han hadde og noen sånne sjarmerende (positive briller) spørsmål underveis. Han snakket om noe som ingen skjønte, også skulle vi fullføre setningene hans. Han snakket et fremmedspråk som "sier seg selv".Han sa for eksempel: "Vi legger et utlegg der også ka for noge?" Her var det i forventning om at vi skulle fullføre. Det ble rein tippekonkurranse, ingen rette svar, men mange gode forslag:-)

Det e mange som snakker om noe testing som skal forekomme i slutten av uke tre her i Vagleleiren. Folk driver å kaver seg opp i forhold til dette. Eg undrer meg litt i møte med denne informasjonen. Kan eg stryke i sivilforsvaret? "Du har strøket i sivilforsvaret, og vi må desverre meddele deg at du ikkje kommer til å være den første vi ringer til når det e noen vi skal hente vann til, eller når vi trenger folk til å stå og vente. Eller når vi trenger noen utlegg som skal legges ut bortenfor utlegge, nedenfor utlegget.. Vi kommer beklageligvis ikkje til å ringe deg midt på natte eller i ferien. Det er trist å si det, men du kommer ikkje til å bli kalt ut av jobb når det passer dårlig og du blir heller ikkje kalt ut på repitisjonsøvelser den helgen du skulle bli tante for andre gang.." Det e så stress med eksamenstid, det kan få så store konsekvenser:-)

I dag har vi lært om hvordan vi skal håndtere en bruddskade. Eg smilte litt for meg sjølv mens eg mimret tilbake til påskeleiren 2005. Samuel hylte, eg reagerte instinktivt, eg gjorde det de fleste ville gjort i møte med et alvorlig brudd: Eg gikk for å leite etter noe som kunne hjelpe og kom tilbake med en pepsi max:-) Av en eller annen grunn føler eg ikkje helt at den ble satt pris på.. Eg syns egentlig eg var ganske framsynt, det var ikkje mannen i gaten som tenkte helse i de tider, men eg har lært av mine feil, ved neste bruddskade går eg for coca cola.. Eller julebrus, det e jo veldig godt, men det må være i sesongen då, men det går vel an å planlegge..

Nr 23 kan ikkje løfte.. Eg løfter med rompen.. Vi skulle flytte en skadet person fra et ulykkessted i dag, og lederen stod ved siden av meg og ropte: "Ned med rauå, ein gang te, en gang te, ned med rauå". Eg prøvde og prøvde,han ropte og ropte, men eg fikk det aldri til skikkelig. Til slutt var alle de andre ferdig med oppgaven, mens eg endå ikkje hadde klart det, og de betraktet situasjonen, der eg tydeligvis hadde "rauå" i været når eg ikkje skulle det. Eg ble ganske flau, men hvis eg skal ta på meg de positive brillene (og det e jo de som skal være på), kan eg jo sitere en velkjent setning: All PR e god PR:-)